perjantai 17. toukokuuta 2013

Taskunovellit, toim. Vilja-Tuulia Huotarinen (2013)



On kiva idea koota taskuun mahtuva novellikirja, jossa on hyvin erityyppisiä novelleja. Uskon, että jokainen lukija löytää näistä lyhyistä tarinoista muutaman suosikin. Jos kirja mahtuu taskuun, se sopii erityisen hyvin myös käsilaukkuun bussi- tai junalukemiseksi tai odotushuoneeseen ajankuluksi.

Taskunovellien tekijöinä on yksitoista kirjailijaa ja yksi sarjakuvataiteilija. Pidän erityisinä helminä Rosa Meriläisen novellia Pieni naiskaartilainen ja Laura Lindstedtin novellia SLAM BOOK eli kertomus siitä, kuinka sinun isäsi nussi hänen äitiänsä.

Meriläisen teksti on hiottua, välillä niukkaa, välillä taas kuvailevaa ja runsasta. Alku käy esimerkiksi niukasta tyylistä:” Eräs äiti Johanneksen kirkolla söi tyttärensä kaartinkirjan. Äidin piti tehdä tehty tekemättömäksi: pelastaa tyttärensä henki.”  Ja esimerkki vahvasta kuvakielestä: ”Istuinluut kyntivät äidinsyliä kuin vasiten teroitetut aurat. Kiiltävät silmät muljahtelivat aivoja kohti puolitangossa värähtelevien luomien takana. Ripsien väri taittoi hiekkaan. Kuume.”

Lindstedt vie novellissaan lukijan teinien armottomaan maailmaan, jossa kaivataan kipeästi kuulua joukkoon ja nolataan toista ajattelematta seurauksia. Tapahtumapaikka on tunnistettavine paikannimineen Sotkamo, mikä antaa tragedialle toden tuntua. Nuoret käyvät Tenetin koulua ja viettävät vapaa-aikaansa Huparilla. 

Jollekulle toiselle voi kolahtaa esimerkiksi Petri Tammisen myhäilevä Erään ihailijan päiväkirjasta tai Tiina Raevaaran mystinen Puutarhurin tyttäret. Muita novellisteja ovat Anu Holopainen, Ville Hytönen, Riku Korhonen, Tuomas Kyrö, Sirpa Kähkönen, Eino Santanen ja Taija Tuominen. Kuvanovellin tekijä on Tommi Musturi. Tasokasta lyhytproosaa sekä kiireisen että joutilaan kesälukemiseksi.

5 kommenttia:

  1. Kirja sopinee yläkoululaisten "lukukirjaksi"?

    VastaaPoista
  2. Niin muuten sopiikin, erinomaisen hyvin! Meriläisen novellissa esimerkiksi on täydellinen perinteisen novellin rakenne, ja Lindstedtin novellissa on taas erikoisempia ratkaisuja ja sen aiheena on nuorten maailma - sopisi sekä äidinkieleen että katsomusaineisiin keskustelun pohjaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meriläisen novellissa on myös maailma, jota ehkä ei nykynuoret hahmota eli sisällisota. Olen lukenut tämän ja blogannutkin, Slam book oli minusta myös paras, tosin se oli myös pisinkin.

      Poista
  3. Meriläisen novelli sopisi myös historian lisälukemistoksi. Kävin blogissasi kurkkaamassa. Olet analysoinut novellit osuvasti. Olen samaa mieltä kanssasi myös niistä "vähemmän onnistuneista". On tämä blogien maailma niin rikas, oikein paratiisi! Tuntuu, etten ikinä ehdi lukea toisilta bloggaajilta niin paljon kuin haluaisin, varsinkin kun olen vasta aloittanut ja toisilla on siellä vuosien arkistot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisaalta me olemme oppivelvollisuutemme suorittaneet, nuorilla voi olla omat suosikkinsa :)

      Poista