tiistai 10. marraskuuta 2020

Aihetta iloon ja juhlaan, skool!

 


Maailma huokaisi ja Marjatta huokaisi myös.
Valtiomiestaitoja omaava pitkän linjan poliitikko Joe Biden voitti vaaleissa valheellisin meriitein toiselle kaudelle pyrkivän Donald Trumpin, joka teki kaikkensa estääkseen kilpailijansa kannattajiksi oletettuja vähemmistöjä äänestämästä. Kaiken lisäksi hän jatkaa ala-arvoista tyyliään vaalien jälkeen. Onko tällaista vallanvaihtoa nähty muualla kuin diktatuurimaissa? Uuden presidentin lukuisista tehtävistä tärkeimpiin kuuluu tehdä presidenttiydestä taas kunniallista.   


Varapresidentiksi valittu Kamala Harris oli pukeutunut puhetilaisuuteensa USA:n varhaisten suffragettien väreihin valkoiseen ja kultaan. Hän on juristi, kuten moni muu hyvä poliitikko. 
Oletteko muuten katsoneet dokumentin RBG, tuomari ja tasa-arvotaistelija, joka kertoo äskettäin menehtyneen USA:n  korkeimman oikeuden tuomarin Ruth Bader Ginsburgin elämästä. Tämä dokumentti on vielä Yle Areenassa, kannattaa katsoa! Pieni hiljainen nainen on saanut aikaa lakeja, joilla on purettu niin naisia kuin miehiäkin koskevaa sukupuoleen liittyvää syrjintää. Äänekkäin ei ole aina aikaansaavin. Harris jatkaa samoilla linjoilla. Hän sanoi Elle-lehden haastattelussa syyskuussa näin:"Yhtenäisyys on sitä, että kaikkia kunnioitetaan ja kaikkien ääni on samanarvoinen."

Muita ilonaiheita, yleisiä ja henkilökohtaisia:

🙌 Koronaan on kehitteillä useita rokotteita, joista yksi on aika lupaava. Jospa elämä ensi kesänä olisi jo normaalimpaa.
Sitä minun on vaikea ymmärtää, että on ihmisiä, jotka toisaalta uskovat, että koko korona on vain temppu, jolla ihmisiä koulutetaan tottelemaan ja toisaalta taas selittävät, että desinfioivissa käsihuuhteissakin levitetään kaameaa virusta ihmiskuntaan eikä rokotetta pitäisi missään nimessä suostua ottamaan, ei koronarokotetta eikä mitään muitakaan. 
Kävin ottamssa kausiflunssarokotteen yksityisellä heti kun niitä sai. Sillä on jonkinlainen suoja. Toivottavasti koronarokotteella on parempi.  

🙌 Sain vuositarkastuksesta hyviä tuloksia. Kolesteroliarvoni, joka jo edellisessä mittauksessa vuoden vaihteessa oli tippunut normaaliksi (syyskuussa 2019 kolesteroli vielä  6,6, huono osa siitä 4,7 ja kolmen kuukauden kuluttua luvut 4,6 ja 2, 8!) on pysynyt samoissa hyvissä lukemissa. Vaihdoin rasvan Benecoliksi ja kermaiset juustot kevytversioihin (paitsi juhlapäivinä), mutta eivät nämä muutokset yksinään olisi voineet vaikuttaa näin ihmeellisesti. Tärkein syy arvojen paranemiselle oli se, että olin saanut lopettaa syövän viisivuotisen jälkihoidon. Siispä kaikki te, jotka joudutte käyttämään rintasyövän jälkeen letrozolia, älkää olko huolissanne kolesteroliarvojen noususta ja muusta mahdollisesta elämän huononemisesta. Tilanne korjaantuu, kun hoito loppuu.

🙌 Joulu on lähellä. Kiva hankkia ja pakata lahjoja läheisille. 

🙌 Se pysyvä ilo: KIRJAT ja muu kulttuuri. Olen lukenut Finlandia-ehdokkaista kaksi. Ritva Hellstenin Raijan luin kesällä ja juuri eilen luin loppuun miehen isänpäivänlahjaksi saaman Tommi Kinnusen kiitetyn romaanin Ei sanonut katuvansa. Tästä kirjasta jäi mieleen vahvoja henkilöhahmoja, varsinkin päähenkilö Irene.
Olen pitkästä aikaa menossa teatteriin. Hieno tunne, kun niin paljon tapahtumia on jäänyt väliin. Elokuvateattereihin tulee hyvin vähän uutta, mutta onneksi televisiossa ja suoratoistopalveluissa löytyy kiinnostavaa katsottavaa.

🙌 Kävelyt ajankohtaan nähden leudossa säässä. Teen ystäväni Marian kanssa parituntisia aamukävelyjä teemana maailman parantaminen. Mieheni kanssa retkeilimme viikonloppuna auringonpaisteessa kymmenasteisessa säässä Anjalan Junkkarinvuorella.

🙌 Blogi. Kirjoittamisen tuoma nautinto: ajatusten selvittely, aika ajoin löytyvä ilmaisu, jonka kokee vastaavan sitä mihin pyrki tai joka kuulostaa kauniilta.

🙌 Elämä. Malja sille!22 kommenttia:

 1. Tyytyväisyyden aiheista on ilo lukea. Skoolaavat kanssasi 🎶👋

  VastaaPoista
 2. Hyviä aiheita skoolaukseen. Minäkin iloitsen monista näistä samoista asioista, mm Bidenin valinnasta ja hyvistä kirjoista. Paljon onnea sinulle vuositarkastuksen hyvistä tuloksista. Ihan samoja kokemuksia minulla oli syövän jälkeen mm noiden kolestroliarvojen suhteen. Itse skoolaamme kohtapuoliin tapahtuvalle muutollemme. Uusi kotimme on ihan eri puolella Suomea, eli Raumalla. Mutta tästä enemmän sitten kun kauppakirjat on kirjoitettu. Hyvää viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, muutto on aina uusi alku. Jännittäviä aikoja teillä. Rauma on hyvin viehättävä pikkukaupunki.

   Minäkin haluaisin vielä muuttaa, mieluiten tietysti Helsingin keskustaan Bulevardille, mutta siihen tarvittaisiin loton päävoitto ja joku iso muutos mieheni aivoissa.
   Minä olen tuupannut alulle kaikki meidän muutot. Mies kiintyy enemmän paikkoihin. Nyt minua on alkanut vaivata se, että en ole asunut koskaan lähellä meidän isompia poikia sen jälkeen kun he 18-vuotiaina lähtivät kotoa. Nuorin poika asettui Kouvolaan ja on ollut niin ihanaa olla lähi-isovanhempi. Ihanaa, että sain tämänkin kokea. Mutta jospa vielä jotakin...

   Poista
  2. ... mutta todenäköisempää on, että päädymme hankkimaan uusia tekstiilejä. Olisi vaikea löytää isoa kerrostaloasuntoa joka olisi yhtä valoisa ja sijaitsisi puistomaisessa ympäristössä kuten tämä.
   Meille sanottiin, että olemme rohkeita, kun muutimme viisikymppisinä kauas entisestä. Joskus vain vaakakuppi kallistuu enemmän uuteen kuin vanhaan.

   Poista
 3. Skool! Elämälle. Sille, että ollaan elossa ja siinä kunnossa, että liikutaan, luetaan, kirjoitetaan ja yleensä ajatellaan asioista niin omalta kohdalta, kuin maailman laajuisestikin.
  Iloitsen myös Bidenin valinnasta ja siitä, mikäli koronaan on löytynyt rokote.
  Iloitsen tällä hetkellä myös mukavasta marraskuusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen tykännyt tästä marraskuusta. Olen tykännyt hämärästäkin ja siitä, että pitkää pimeää seuraa valon juhla Joulu. Ei ole itsestäänselvyys olla terve, kepeästi liikkuva ja hengittävä. Vain muutama vuosikymmen sitten olisin ollut tässä iässä toisenlainen, kepin varassa köpöttelevä kipuileva vanhus, ellen olisi jo nuorena kupsahtanut keuhkotautiin tai muihin selvittämättä jääneisiin tauteihin. Skool kehittynelle terveydenhoidolle ja tutkijoiden työlle!
   Tuo kehuttu rokote taitaakin olla vain etukäteen otettava lääke, joka estää oireita kehittymästä vaikeaksi taudiksi, mutta ei estä itse tartuntaa. Tällaisella ei virusta nujerreta. Nyt on myös hyvää tietoa Suomessa kehitettävästä nenäsumutteesta, jonka pitäisi tappaa virus. Sen kehittämiseen ja testaamiseen menee vielä ainakin ensi vuosi. Kyllä me jaksamme odottaa, kunhan vain virus ei muutu seikkaillessaan minkeissä ja missä milloinkin.

   Poista
 4. Hienoja uutisia! Niin maailmalla kuin sielläkin! 👍😀

  Influenssapiikit otetaan täälläkin joka vuosi. Pari kertaa sairastin sen, ja kyllä olin niin sairas, että sen jälkeen olen aina ottanut. Yksi hiihtoloma meni perjantaista työpäivän jälkeen seuraavan viikon sunnuntaihin kuumeessa ja kivuissa. Ei ollut hääviä lähteä töihin, kun viikon oli juuri ja juuri saanut raahauduttua vessaan. Eikä edes ollut mitään jälkitauteja, ja silti olo karmea.

  Minulla on erikoinen vuosi, kun en ole vielä ehtinyt juuri lahjoja miettiä eikä muovikuusiakaan ole vielä koristeltu. No, kyllä tässä vielä ehtii. ✨

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta Joululainen, sinähän olet myöhässä! :D Lämmin sää on varmaan huijannut sinua.
   Minä olen ollut monena syksynä nelisen viikkoa ulkomailla kaamoksen aikaan ja sen jälkeen Joulu onkin tullut äkkiä. Nyt huomaan, että mieleeni hiipii miellyttävä odotuksen ja jännityksen tunne, kun sytyttelen kynttilöitä. Olen alkanut suunnitella koristeita ja tilannut verkkokaupoista lahjoja.
   Meillä on ollut muutaman vuoden muovikuusi (yksi vain) ja laitamme sen itsenäisyyspäiväksi. Olen ostanut näyttävämpiä palloja ja heitän vanhoja piperryksiä pois. Joulukukat myös itsenäisyyspäivän tienoilla... ja siitä se alkaa.

   Minä olen sairastanut influenssan ehkä kerran, silloinkin lievänä, kun olimme koko viisihenkinen perhe sairaana hiihtoloman ajan. Minulla on se huono puoli, että lieväkin flunssa painuu yleensä heti kurkkukivun jälkeen alas keuhkoihin.

   Poista
 5. Kippis ja kulaus. Hyviä aiheita nostaa malja ja kippistellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina on aihetta juhlaan, oikeastaan, kun vain huomaa ne aiheet.
   Erityisaihe on kyllä nyt se, että tietty mölyävä tapa tehdä politiikkaa on saanut kolauksen.

   Poista
 6. On niin monta syytä nostaa malja. Bidenin voitto olkoon yksi.
  Kolesteroliarvot olivat koholla, Letrozol ilmeisesti asialla
  Elämäntavat- ja jääkaapin sisältö vain keventyvät.
  Vaikka Letrozol tekee elämästä jäykkää ja tuskastuttavan kuumaa aika- ajoin, koetamme ymmärtää toisiamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se kehon lämpötilan vaihtelu tasoittuu myös. Minä vaihdoin vaatteita koko ajan, välillä oli hiki ja välillä vilu. Nyt olen taas vanha tuttu viluinen itseni ja osaan pukeutua sen mukaan.

   Minulle lääkäri sanoi, että erota arkisyöminen ja juhlasyöminen, mutta eipä minulle enää oivariini yms maistuisikaan. Silloin kun Letrozolin käytön viimeisenä vuonna uhkana oli, että joutuisin käyttämään kolesterolilääkkeitä Letrozolista päästyäni tsemppasin niin, etten edes jouluna syönyt herkkuja. Nyt nautin kyllä päiväkahvillani aina jotain hyvää, mutta vähän, eikä se ole muuttanut lukuja.

   Sinulle jaksuja jälkihoidon aikana. Muistan miten epätoivoinen olin jossain vaiheessa sivuoireiden häiritessä, kun katsoin lääkepullon kyljessä olevaan etikettiä, jossa luki '5 vuotta', mutta nopeasti se aika meni.

   Poista
 7. Ai sitäkö ne Kamala Harrisin värit valkoinen ja kulta tarkoittivat! Nyt selvisi 😀 Olin nähnyt joitain otsikoita ohimennen. Ihanaa että Biden voitti.

  Hyvä myönteiset uutiset sinulla ja muutenkin valoisat näkymät. Onneksi olkoon 🌹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä. Minusta on hauskaa, että ihmiset viestivät vaatteillaan. Kuningatar Elisabet kuulemma kertoo mielipiteitään asioista vaivihkaisesti tarkkaan harkituilla rintakoruillaan (muuten ei voikaan) ja valtiovierailuille tulevilla naisilla on usein asuissaan jotain, mihin sisältyy kunnianosoitus vierailun isäntämaalle.

   Kiitos Rita! Valoisat näkymät tosiaan vuoden pimeimpänä aikana.

   Poista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raimo, muutama outo kohta tässä kommentissasi.

   Tämä:"Ettekö seuranneet vaaleja paikan päältä, joka oli erittäin helppoa?" Missä paikan päällä? Äänestyspaikkoja ja myös ääntenlaskupaikkoja on todella paljon. Vaalitarkkailijat (et kai sinä sellaisessa hommassa ole ollut?) eivät ole raportoineet vilpeistä.
   Kaikissa vaaleissa löytyy ylättäviä ääniä. Löysin sellaisen tilaston, että vuosina 2000 - 2012 järjestetyistä kaikista vaaleista USA:ssa oli löytynyt 491 huijausyritystä ja ääniä näissä vaaleissa oli annettu miljardeja.
   Lupa postiäänestykseenkin pitää hakea ja sitä ovat suosineet nuoret, pienempituloiset ja usein asuinpaikkaa vaihtavat. Pienempituloisten alueilla änestyspaikkoja oli vähennetty ja tietenkin epidemia myös lisää postiäänestyksen suosiota. Etukäteen arvioitiin, että postiäänten antajista näissä vaaleissa yli 40 % olisi demokraatteja ja noin 20 % republikaaneja. Postiäänestys on ollut käytössä USA:ssa jo pitkään ja itse Trump on käyttänyt sitä, mutta tällä kertaa hänelle sopii hyvin epäillä sen vaalitavan oikeutta.

   Ja tämä:"Vaalilipukkeet postiäänestyksessä on merkitty salaisella koodilla, joka pitää löytyä kaikista lasketuista äänistä. Trump tiesi etukäteen, että demokraatit tulevat käyttämään kaikkia keinoja estääkseen hänen uudelleen valintansa, joten järjesti tämän ansan." Salainen koodi? Viivakoodi siis. Ansa? Kuulostaa hassulta, ihan kuin jostain lasten salapoliisikirjoista.

   Ja vielä tämä:"Olisi Niinistönkin pitänyt odottaa..." Maailmassa on muutama johtaja joka ei ole onnitellut Bidenia. Olen iloinen, että me emme asu noissa maissa.

   Poista
  2. Ja vielä sekin, ettei korkeimpaan oikeuteen noin vain mennä. Sinne mennessä pitää olla näyttö jostain tapahtuneesta rikoksesta.

   Poista
 9. Hei Marjatta!
  En olekaan vähään aikaan käynyt blogiasi lukemassa. On ollut paljon muuta mietittävää, joka onneksi on selvinnyt hyvin...
  Aina vaan kiinnostavaa pohdintaa. Mutta onpa kumma, että joku salaliittoteoreetikko on eksynyt sinunkin blogiisi. Niitä kumma kyllä riittää täällä Suomessakin, vaikka medialukutaidon pitäisi olla ihan hyvällä tasolla. Ei sitten ehkä kuitenkaan, koska kaikenlaista moskaa levitetään.
  Mutta toivotan sinulle edelleen hyviä tekstejä ja hyvää marraskuuta!
  t. manu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Manu!
   Kiva että tulit käymään, ja hyvä että sinua mietityttäneet asiat ovat sujuneet parhain päin.

   Kaikenlaista. Kyllä.

   Tekstejä olisi tulossa enemmän kuin ehdin kirjoittaa. Olen jo luonnostellut jotain Tommi Kinnusen uusimmasta romaanista ja koronan kiihtymisvaiheesta meidän seudulla. Niistä seuraavaksi. Niin, ja ensi viikko on mielenterveysviikko, jonka aiheena on 'Mistä tietää?'. Ihmisiä rohkaistaan pohtimaan omaa psyykkistä hyvinvointiaan. Tämä aihe kiinnostaa minua aina.

   Sinulle myös mukavia marraskuun päiviä!

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. En ole joutunut tukalaan tilanteeseen.
   Ymmärrän niin että kaikki kommentit täällä ovat ikään kuin kaikille, jotka blogia lukevat eikä niinkään kahdenkeskisiä, vaikka itse käynkin vastaamassa joka välissä kommentteihin.

   Milläpä sitä muulla kukaan meistä ajattelisi kuin omilla aivoillaan, muu on mahdottomuus. Medialukutaito on minusta kriittisyyttä medioissa lukemaansa, kuulemaansa ja näkemäänsä kohtaan. Itse luotan perinteisiin tarkistettuihin tietoihin. Kyllä olen käynyt ns vaihtoehtomedioitakin katselemassa, mutta usein huomaan niissä hyvin nopeasti vääristelyä. Luen aamulla pari paperilehteä ja sitten istun "toimistossani" - heh, olemme mieheni kanssa alkaneet kutsua tietokoneitten ääressä istumista toimistotyöksi, istumme vierekkäissä huoneissa ja huhuilemme toisillemme kun löydämme jotain kiinnostavaa ulkomaisista medioista.

   Me emme voi vaikuttaa USA:n vaaleihin, ei Raimo, Manu eikä Marjatta - ja kyllä ne nyt on jo ratkaistu.
   Helppoa ei tule Bidenilla olemaan, kun maa on niin hajallaan ja entinen presidentti jatkaa hajottamista ja tiedon eväämistä tilanteessa, jossa hänen pitäisi olla siirtämässä tietoa niiden kahden kuukauden aikana, jonka jälkeen vallan vaihto virallisesti tapahtuu. Tämä on outoa ja ennenkuulumatonta.

   Oikeat vaalitarkkailijat on valmisteltu työhönsä ja he juuri ovat päässeet paikalle, ei kuka tahansa tarkistamaan halukas. Huomasin kyllä uutislähetyksissä ihmisiä, jotka parveilivat ääntenlaskentapaikan lähellä ja sanoivat haluavansa vain sisään katsomaan, että kaikki menee oikein. Höh, miten he sen olisivat katsoneet? Eihän missään päästetä ulkopuolisia äänten laskentaan. Olen kerran ollut kuntatasolla laskemassa ääniä, tarkkaa puuhaa. Eikö sinulla herää mitään epäilyä, jos joku väittää olevansa vaalitarkkailija ja seisoo siellä poliisin vartioimien mieltään osoittavien joukossa?

   Raimo, sitä en ymmärrä, että sinä jo toistamiseen sanot provosoivasi tahallaan ja pyrkiväsi ärsyttämään minua. Aiemmin sanoit samaa koulukavereitten keskustelussa. Minusta tuntuu, että sinä kyllä puhut ihan kuten ajattelet, mutta kun en ole samaa mieltä kanssasi, niin peräännyt tällä selityksellä. Arvostaisin sitä, että puhuisit ihan rehellisesti, mitä mieltä olet, mitä ihan "omilla aivoillasi ajattelet".

   Poista

Kolmanteen ja neljänteen polveen...

Kuvassa vasemmalla maamies isäni, kausipalkollinen Anni, ryhdikäs Mamma ja lempeä Pappa, minä Papan edessä 3-vuotiaana ja viimeisenä oikeall...