keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Huolestuneita ajatuksia Kiirastorstaina 2016
Kielletty - haram!

Virvon varvonko? 
Se sulta kielletty on
ties rouva Terhi.
Tuoreeks terveeks loihtia
et saa häntä, Fatima.

Kauniit oksat nuo,
keltanarsissit, tiput
nekin kristityn?
Vain viha kielletty on
se haaste rouvalle mun.

Kirjoituskurssillamme  laadittiin pikatehtävänä pääsiäisrunoja tankamuotoon, tavut  5 - 7 - 5 - 7 - 7. Tämä minun  aikaansaannokseni ei ole järin lyyrinen, mutta nyt onkin asia tärkein. 
Tartuin ajankohtaisaiheeseen, kansanedustajan avustajan ja paikallispoliitikon Terhi Kiemungin ivapuheeseen koskien muslimilapsia virpojina. Kiemunki oli huomannut ikkunastaan muslimilapsiksi päättelemiensä lasten kulkevan virpojina ja ilkkui, juhlistetaanko virpomalla muka Allahia ja pitäisikö hänen jakaa "muslimipenskoille" karkin sijaan kondomeja. 
Siis Harry Potter -hahmoiksi pukeutuneet virpojatko edustavat muka jotain uskontoa, johon muualta tulleilla lapsilla ei ole osaa! Virvon varvon -lorua ei löydy Raamatusta kuten ei Koraanistakaan, vaikka niissä muutoin paljon yhteistä ainesta onkin. ´

Aiemmin on kuulunut, että Luciaa ja lukiolaisten vanhojen tanssia on pyritty kovasti joillain paikkakunnilla varjelemaan vierailta. Kiemunki laajensi tämän suhtautumisen siis myös lasten pääsiäisnoitaleikkeihin, vieläpä sopivasti rasismin vastaisella viikolla ja juuri ennen erityistä lasten rasismilta suojelemisen päivää.

Pieni Etelä-Afrikasta adoptoitu Valtteri Saarinen oli Aamu-TV:ssä kertomassa kokemastaan nimittelystä ja pahemmastakin, mm. bussien ajamisesta ohi, kun hän on yksin pysäkillä. Muutama vuosi sitten, kun Umayya Abu-Hanna muutti pois Suomesta niin ikään Etelä-Afrikasta adoptoidun Reema-tyttärensä kanssa sanoen syýksi rasismin, häntä ei oikein uskottu. Suomiko rasistinen? Kyllä, Suomi on hyvin rasistinen maa, ei rakenteiltaan, vaan ihmisten käyttäytymisessä.


Olen lueskellut viime aikoina vanhoja runoja. Aale Tynnin runo Horror vacui vetää puoleensa. 

Suoraan sanoen, minun on vaikea kestää tätä aikaa. Yritän niin kovasti olla välittämättä vihan purskahduksista, mutta juuri kun olen vähän unohtanut edellistä, tulee uutta, tällä kertaa kiitos Kiemunkin ja terroristien Brysselissä. 

Oli tarkoitus kirjoittaa aivan muuta pääsiäiseksi, mutta voiko tällaisia tapahtumia ohittaa?

Horror vacui

Kohussa öisen tuulen
ääniä kuuntelen:
runojen särkyvän kuulen
siivet helisten.
Vihaan aikaa tätä, 
raakaa ja hirveää.
Ihmisen murhe ja hätä
sydämen piirittää.

Kerran, kun aika on toinen,
jos näen päivän sen, 
niin miten koskaan voinen
olla iloinen?
Jäämmekö uskoa vaille, 
tyhjin sydämin?
Ken unen armaan maille
löytää takaisin?

Kauhistuttavien terrori-iskujen jälkeen muutamat poliitikot, meppi Jussi Halla-Aho ja kansanedustaja Juho Eerola ensimmäisinä, ilkamoivat asialla. Terroristi-iskut Brysselissä, joita Eerola kutsui rasisminvastaisen päivän after partyksi, todistavat ilmeisesti heidän kummallisessa ajatusmaailmassaan, että he ovat olleet oikeassa ja että rasismi olisi parasta terrorismintorjuntaa, mutta sitä vain eivät kaikki ymmärrä. Apologeetaksi ja demagogiksi itsensä Facebook-sivuillaan määrittelevän James Hirvisaaren, myöskin lausunnoillaan kunnostautuneen, mielestä varsinkaan suvakkihuorat eivät ymmärrä. Hirvisaaresta on kätevää, kun voi määritellä näin yhdellä sanalla kaikki SPR:ssä ja muissa turvapaikka-asioihin liittyvissä viroissa työskentelevät ja pakolaisiin ystävällisesti (eli normaaalisti) suhtautuvat naiset.

Minä näen ISIS-terroristit ja suomalaiset vihan lietsojat samanlaisina rasisteina molemmat. Valtterille ja Reemalle ilkkuminen ei vähennä terrorismia millään tavalla, vaan lisää sitä eristämällä ja demonisoimalla ihmisiä. 
  
Loppuun pieni iloinen pääsiäismuisto muutaman vuoden takaa. 
Olin valinnut töihin neulepuserooni sopivan Kalevalakorun Rakkaus-sarjan riipuksen. Oli menossa englannin tunti seiskaluokalla. Kuuntelimme nauhalta oppikirjan tekstiä. Huomasin Ellin tuijottavan lumoutuneena säihkyvää koruani. Yhtäkkiä hän sanoi kovalla äänellä:"Onks tua pääsiäismunasta?" 
Seurasi paheksuntaa ympärillä ja naureskelua. Pysäytin kuuntelun. "No ei ole, kyllä tää on ihan oikea koru, oikein Kalevalakoru." Sitten taas jatkettiin, kelasin nauhaa vähän taaksepäin. Tekstin käsittelyn jälkeen keräsimme ryhmissä pääsiäissanastoa. Selitimme mämmin englanniksi ym. tarpeellista siltä varalta, että joskus tarjoutuisi tilaisuus kertoa ulkomaalaisille suomalaisista pääsiäistavoista. Eräs koulun tavoitteista kun on kasvatus kansainvälisyyteen ja monikulttuurisuuteen. Kaikki eivät tätä tiedä. Eivät esimerkiksi ne ns. katupartiolaiset, jotka lähtivät patsastelemaan koulupihan viereen täällä eräällä yläkoululla, kun kouluun oli muiden koulujen tapaan kutsuttu irakilaisia turvapaikanhakijoita puhumaan ja oppilaiden haastateltaviksi. Rehtori kävi ajamassa jengin pois. Irakilaiset olivat sanoneet, että he olisivat mielellään jutelleet noiden kavereitten kanssa. 

Onneksi saan viettää pääsiäistä lasten tervehdyttävässä seurassa, kuten viime vuonnakin, jolloin pienin koristeli luovasti meidän olohuonetta pääsiäiskoristein. Silloin oli aivan kevyt ja iloinen olo. Jospa se ilo tänäkin pääsiäisenä vielä löytyy. 

18 kommenttia:

 1. Oi Marjatta, minulle tulee jo fyysisesti niinpaha olo jos luen melkein mitä tahansa keskustelua suomalaisessa mediassa. Aina tulee rasismi mukaan eikä mitenkään peittelemättä. En edes saa sanoiksi sitä mitä tunnen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä aika koleaa on. Me olimme muutoinkin vasta alussa kansainvälistymisessä, ja sitten tuli isommat määrät pakolaisia. Ilmassa on kauheasti hysteriaa, jota jotkut käyttävät hyväkseen keksimällä ja levittämällä valeuutisia.
   Juuri ruokakaupassa kuulin, kun kiiteltiin oikein porukalla terveyskeskuksemme espanjalaisia nuoria hammaslääkäreitä, joita kuulemma lapsetkaan eivät pelkää, koska he osaavat jutella ja olla lempeitä. Samat ihmiset näkevät sitten turvapaikanhakijat aivan toisin silmin. Nämä eivät saa missään nimessä hymyillä heidän lapsilleen.
   Osalla suomalaisista on kuin kahdet kasvot, valikoivat kenelle hymyillään ja kenelle irvistellään. Ja suoraan - tietysti - suomalaiseen "rehelliseen" tyyliin.

   Poista
 2. Komppaan Sannabananaa. En tunne tätä Suomea. Se lyö joka päivä vasten naamaa. Vihapuhe on väkivaltaa, ja rasismi on väkivaltaa. Onneksi on kaltaisiasi rohkeita humanisteja, Marjatta, jotka puolustavat laissa säädettyä tasa-arvoista ihmisten kohtelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä ei olisi uskonut. Oikeastaan on ihan hyvä, että asenteet paljastuvat ja voidaan lähteä käsittelemään tilannetta nöyrästi ylistämättä sananlaskuilla suomalaista kansanluonnetta.
   Eilisessä A-Studiossa oli kaksi hyvää keskustelijaa, Espoon piispa Tapio Luoma ja tohtorikoulutettava Fadumo Dayip, joka näki, että meidän on yhtä tärkeää kiinnittää huomiota suomalaisten radikalisoituneiden elämänlaatuun kuin normaalin elämän järjestämiseen turvapaikanhakijoille.
   Kiitos Elina! Enhän minä muuta kuin järjestelen ajatuksiani, kuten ennen blogia päiväkirjaan. Tarvittaisiin hyviä tekoja. Ei voi muuta kuin toivoa päättäjille järkeä ja varsinkin EU:ssa toimiville selkeyttä ja oikeisiin asioihin keskittymistä nopeammalla tahdilla.

   Poista
 3. Itsekin olen töissä kasvatusalalla ja omaan humanistisen ajattelupohjan, tee toiselle se minkä toivot itsellesikin tehtävän. Ole ystävällinen, pyydä anteeksi, tervehdi ym. älä lyö ja puhu rumasti kenellekään.
  Olen tottunut tekemään töitä eri maiden ihmisten kanssa. Eräs muualta maahamme muuttanut sanoi, että hän pelkää tätä suomalaisten vihaa, eikä voi ottaa työpaikkaa vastaan, koska pelkää jättää 8-10-vuotiaat tytöt keskenään kotiin koulupäivän jälkeen, koska ihmiset vihaavat heitä.
  Tämmöinen pääsiäisterveinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai pääsiäisterveisestä! Tätä tämä on. Joka kerta kun tulee terroriteko jossain päin Eurooppaa, ulkomaalaistaustaiset saavat myös täällä kärsiä, siis juuri he, joista monet ovat saaneet oman osansa terrorista ja joutuneet lähtemään sitä pakoon.

   Sinä tapaat töissä erilaisia ihmisiä ja suhtraudut kaikkiin tasa-arvoisesti.
   Luulisi, että epäluuloa olisi niillä, jotka eivät ole koskaan nähneet ulkomaalaisia, mutta se ei ole niinkään. Olen tavannut Suomen maaseudulla ihania, ikänsä samassa kylässä eläneitä ihmisiä, jotka ovat ottaneet sydämellisesti vastaan paikkakunnalle muuttaneet ulkomaalaiset ja sitten taas rantalomilla ravaavia kaupunkilaisia, jotka pitävät kaikkia ulkomaalaisia itseään huonompina, lähinnä palvelijoina.

   Poista
 4. Pääsiäisrauhaa Sinulle Marjatta, kaikesta huolimatta! Elämme levottomia ja outoja aikoja, mutta onneksi on vielä sinunkaltaisiasi, jotka jaksavat myös julkisesti ottaa kantaa. Hyvän puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, samoin Sinulle rauhallisia pääsiäisen pyhiä!

   Minulle on tullut voimakas tarve tehdä jotain muutakin kuin asetella sanojani. Mutta ehkä tässä pitää vain yrittää rauhoittua.
   Jos minä lähden jonnekin Kreikan saarelle auttamaan pakolaisia (moni kai lähtee aurinkoloman sijaan!), niin minusta voi tulla yksi autettava muiden joukkoon. Henkinen kantti kestäisi, mutta fyysisen kanssa on heikompaa. :)

   Poista
 5. Omanlaistaan kalifaattia tavoittelevat meikäläiset rasistitkin, omituista että eivät itse tunnu huomaavan samankaltaisuuttaan terroristien kanssa. Ei sitä aikaisemmin olisi voinut kuvitella, mitä törkyä tavallisen näköiset tantatkin päässään hautovat. Tosin olen minäkin tehnyt noita tosielämän havaintoja vuosia sitten Helsingin seudullakin. Niitä joista Umayya Abu-Hanna kertoo kirjassaan. Istuin kerran junassa rasistista iäkästä pariskuntaa vastapäätä. Olin lukemassa lehteä, kun aloittivat keskustelun värivammaisista taksikuskeista. En ollut antanut pienintäkään aihetta. Tuli todella huono olo siitä, että ihmiset pääsevät elämänsä ehtooseen eivätkä ole mitään oleellista elämästä oppineet.

  Oli muuten hyviäkin uutisia eilen. Se pikku-uutinen saksalaisen äärioikeistolaisen NPD-puolueen kolaroineesta tyypistä, jonka syyrialaispakolaiset pelastivat ja antoivat ensiavunkin! Siinä luulisi tyypin saaneen jotain mietittävää.

  Hyviä Pääsiäispyhiä Marjatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, minä noteerasin saman uutisen. Näitä on ollut muitakin tapauksia, joissa pakolaiset ovat olleet hengenpelastajina. Mutta että tässä vielä autettavana äärioikeistolainen! Mitenhän lienee kiitoksen kanssa vai saako tästäkin väännetyksi vitsin?

   Nyt saa kaiken aikaa pelätä, että joku aloittaa ikään kuin yhteisymmärryksessä jonkin rasistisen litanian. Minä olin kerran suljettuna taksiin naiskuskin kanssa, jolla oli aivan hirveitä mielipiteitä tässä lähellä asuvista kongolaisista. En voinut aloittaa kunnon keskustelua asiasta, koska olin hänen armoillaan, sädetysreissulla. Yritin vain ynähdellä jotain ja kyseenalaistaa miedosti kaikkein räikeimpiä luuloja. Rouva jatkoi pitkään.
   Mies oli kerran junassa ärähtänyt kaljoittelevalle poikaporukalle ja saanut heidät hiljenemään, jolloin viereisellä penkillä istunut, peloissaan oleva ulkomaalainen pariskunta oli katsonut häntä niin kiitollisena, että mies sanoo muistavansa sen aina.

   Perussuomalaiset antavat radikaalien pesiytyä puolueeseensa (eikö noita pahimpia voisi erottaa)ihan kuten islamin uskonnon sisällä annetaan terroristien toimia islamin nimissä. Eikö nyt suuri enemmistö uskonnon selittäjistä siellä voisi näkyvästi tuomita terrorismin ja selittää sen esteeksi Paratiisiin pääsemiselle! En ole huomannut tällaista esiintuloa.

   Kaikesta huolimatta, hyviä pääsiäispyhiä Leena!

   Poista
 6. Hieno teksti, Marjatta! Tietysti sävyltään masentava, paikoin jopa uskomaton. Onko James Hirvisaari tosiaan kutsunut avustustyöntekijöitä suvakkihuoriksi? Taitaa olla niin, että aina kun persu avaa suunsa, sieltä tulee niin uskomatonta tekstiä, ettei voi muuta kuin pyöritellä silmiään. Aina kun luulee, että idiotismin pohjakosketus on jo saavutettu, vielä vain vajotaan alemmas :(

  Onneksi sinä Marjatta sentään jaksat kirjoittaa näistä vakavista aiheista. Jospa saisit käännettyä edes jonkun pään.

  Hyvää pääsiäistä kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan kunnioitettu niin paljon demokratiaa ja sananvapautta, että on tulkittu suoranaiset solvauksetkin mielipiteiksi ja nostettu ne asiallisten kannanottojen rinnalle. Jos me jatkamme näin, niin nuo jankkaavat ilkipuheet valtaavat tilan älykkäämmältä keskustelulta. Monissa tv-ohjelmissa on jo käynyt näin, kun keskustelussa jämähdetään näiden vihapuhujien ennakkoluuloihin ja joudutaan etenemään heidän ehdoillaan eikä päästä miettimään mitään ratkaisuja ongelmiin.

   Hirvisaari tviittasi: Sitten kun Helsingissä posahtaa, toivon kaikkien suvakkihuorien ja vain heidän olevan paikalla.

   Hyvää pääsiäistä Tuija!

   Poista
 7. Hyvää pääsiäistä, Marjatta! Kuuntelin tuon saman keskustelun telkasta. Hyvää siinä oli myös se, että keskustelijat kuuntelivat toisiaan, eivätkä puhuneet toistensa päälle.
  Rasismi voi olla pelkoa. Tyhmää se on. Ajattelemattomuutta. Epäilyä. Joskus varmaan pelkkää ilkeilyä. Ilkeys asuu ihmisessä itsessään. Sen ulostuloa ei aina itse huomaa. Tuntuu, että jokut ilkeilevät tahallaan ja pitävät sitä hauskana pilana, ymmärtämättä että heidän pilansa sattuu syvälle ihmiseen, vaikuttaa kohteen koko elämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää 2. pääsiäspäivää Liisu!

   On niin rauhoittavaa kuunnella rauhallisia, älykkäitä keskusteluja, joissa myös eri mieltä olevat keskustelijat puhuvat perustellen ja toisiaan oikeasti kuunnellen. Ruben Stillerin Pressiklubi on mm. tällainen.

   Nuo kaikki muut rasismin ilmenemismuopdot ymmärtää, mutta ilkeys ja juonittelu ovat minulle liikaa. Tuntuu, että kiusaamisen kiemurat ovat siirtyneet lasten elämästä aikuisten some-elämään. Kun lehti poistaa kommenteista rasistisen solvauksen, toimitukseen sataa viestejä, miten siellä vasta ollaankin rasisteja, kun ei hyväksytä toisten aatetta, rasismia. Ja suvaitsematon onkin nyt se, joka ei hyväksy suvaitsemattomuutta. Yritetään saada näyttämään siltä, että kaikki ala-arvoinen roska on normaalia ja sivistyneisyys on poikkeus. Tällä ajattelulla mennään yliopistojen väheksymiseen kuten Maon Kiinassa.

   Varhaiskasvatuksen tärkeimpiä tavoitteita on edelleen kasvattaa lapsista toisten kanssa yhdessä toimeen tulevia ihmisiä, mutta ilmeisesti kaikilla vanhemmilla ei enää ole sitä tavoitetta ja ainakin itse antavat aivan erilaisen mallin.

   Miten monta tuntia olen minäkin käyttänyt siihen, että lapsi ymmärtäisi, että itsestä läpältä tuntuva, satuttaa toista, eikä ole hyväksyttävää. Huoh!

   Mikä kuperkeikka ajattelussa: solvaaminen on ihmisoikeus?!

   Poista
 8. Hieno kannanotto, Marjatta! <3

  Toivottelen sinulle hyviä pääsiäisen rääppiäisiä ja ojennan sinulle samalla Sieluni hymyt -haasteen. Se löytyy täältä: http://kaisareetta-t.blogspot.fi/2016/03/rento-paasiainen-ja-ihana-sieluni-hymyt.html

  VastaaPoista
 9. Kiitos Kaisa Reetta!

  Ei voisi olla ihanampi ja tarpeellisempi haaste! Sieluni hymyt, niitä on paljon. Kirjoitan, kun ehdin. Rakastan tätä aihetta! ♥

  VastaaPoista
 10. Heitin minäkin haasteella. Ja nyt näen että sait sen jo Kaisa Reetalta...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena, hienoa!
   Minua kutkuttaisi ryhtyä tähän heti, mutta pakotan itseni lukemaan ensin Lopotin loppuun ja kirjoittamaan siitä.
   Olen jo monena aamuna miettinyt herätessä mitä kirjoitan. Jo se on tuonut iloa. :)

   Poista

Ihmisoikeudet ja diilit

Kuva: Google "Hän sanoi, että minun on vaikea tehdä diiliä tämän hölynpölyn takia." Näin USA:n presidentti Trump ystäväll...