torstai 26. helmikuuta 2015

Tutkimuksia ... heh heh!

Paljon on maailmassa nollatutkimusta, jossa tulos on jo lähdössä selvä tai sillä  ei ole mitään järkevää käyttöä. 
Olen törmännyt sellaiseen kasvatusalan tutkimukseen, että ne, joilla menee koulussa huonosti, niin niillä menee useimmiten myöhemminkin elämässä huonosti. 

Nyt paukutetaan suomalaistutkimusta, jonka mukaan runsas saunominen on hyväksi miesten sydämelle. Otos on parituhatta itäsuomalaista miestä. Ne heistä, jotka ovat istuskelleet päivittäin vähintään 19 minuuttia 80 asteen löylyssä, ovat elossa. Moni kuolleista taas oli vältellyt saunaa ja menetynyt sydänsairauksiin. Tästä on päätelty, että kovat saunamiehet kuolevat harvemmin kuin muut sydänperäisiin sairauksiin tai muuhunkaan. Naisiinkin tämän  otaksutaan pätevän, vaikka tutkimus oli tehty vain miehillä. 

Minulla herää heti epäily, että kun näillä ukkeleilla on näin valtavasti aikaa, niin heillä on muutoinkin leppoisa elämä sekä vahva sydän jo lähdössä, koska heikompisydäminen ei koe saunaa mukavana. Eläisivätkö he pitempään myös ilman saunaa? Voiko kaikki muuttujat ottaa huomioon ja päätyä saunan vaikutuksen korostamiseen? Joku pitkästä iästä haaveileva terveysintoilija saattaa nyt huokaista, että voi ei tämäkin pitää mahduttaa kunto-ohjelmaan, ja istuu sitten löylyssä kello kädessä stressaten. 
Tutkimuksen tulokset on julkaistu äskettäin Yhdysvaltain lääkärijärjestön lehdessä Jama International Medicine.

Itse olen saunonut vain, kun on ollut aikaa olla koko lopun iltaa pyjamassa ilman töitä, siis viettää saunailtaa. Nyt kerrostalossa eläkeläisinä asuessamme saunomme monesti useammin kuin aikanaan omakotitalossa, jossa meidän saunailta oli aina lauantai. Ei sitä työikäisenä ja monenlaista harrastavana olisi sen useammin ehtinyt saunaillan viettoon. Moni meitä kummasteli, kun muuttaessa valitsimme asumismuodoksi kerrostalohuoneiston, ei edes omaa saunaa. Meillä on ihanteelliset saunavuorot, seitsemän maissa keskiviikkoisin ja lauantaisin, ei valittamista. Uimahallin sauna kerran viikossa päivällä hiljaiseen aikaan on myös tavaksi tullut nautinto. Mutta voi voi - terveyshyötyähän minulla ei nyt sitten näistä nautinnoista ole, kun en viitsi olla löylyssä viittä minuuttia pitempään!

Toinen hauska tutkimus on amerikkalainen seksitutkimus, jonka mukaan uusi kukoistus seksuaalielämässä alkaa, kun on ollut parisuhteessa 50 vuotta saman henkilön kanssa. Kyllä, niin pitkä aika tarvitaan, puoli vuosisataa. Siinä välillä voi olla vähän tylsempiä kausia, mutta sitten...! Ja miksi? Kas kun silloin saavuttaa keskinäisen luottamuksen. Noinko kauan amerikkalaiset ovat epävarmoja? Minä luulin, että se liittyy teini-ikään: onko vatsa litteä, mitähän tuo toinen haluaa, entä jos se jättää.

Tämän tutkimuksen on julkaissut Archives of Sexual Behaviour, ja siitä on uutisoinut mm. Medical News Today ja meidän Helsingin Sanomat tämän päiväisessä Torstai-liitteessään. 

Meillä tulee mieheni kanssa ensi kesänä täyteen 40 vuotta, rubiinihäät. Oottakkee hyvät immeiset, vuonna 2025 tämä blogi muuttuu seksineuvonnan suuntaan, Marjatan seksielämyksiä ja opastusta. 

Kjambaki, Afrikkalaisia satuja, kuvitus Karl-Heinz Appelmann

13 kommenttia:

 1. Aika usein näkee just noita tutkimuksia, että jos olet köyhä ja ruma niin olet sitten muutenkin onneton ja sinulla menee sitten loppuelämäkin todennäköisesti huonosti, että voit yhtä hyvin vetää itsesi vessasta alas jo nyt. Usein olen ajatellut, että ymmärrettävästi ei jokainen väittelijä esim keksi omaperäistä aihetta, mutta onko tuon tapaiset tulokset sitten julkaistava sanomalehdessä. Osalla saattaa oikeasti olla ihan masentavia vaikutuksia. Sitähän ei kaivata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, sana syrjäytynyt on minusta esimerkiksi ihan kauhea ja kaikki se mitä "syrjäytyneille" ennustetaan tapahtuvaksi. Ja entäs huonon lapsuuden vaikutukset! Raiskatulla ei ole mitään mahdollisuuksia.
   Ihmisen elämä ei kuitenkaan mene keskiarvojen ja todennäköisyyksien mukaan.

   Poista
 2. Trendit tulevat ja menevät, mutta aina riittää niitä, jotka ovat tuulten vietäviä. Nauroin itsekin tuota 'tutkimusta'.

  Suurella kiinnostuksella odotan blogisi kaartumista seksin puolelle. Meillä tulee tänä vuonna täyteen 30 vuotta, joten pitäisköhän minunkin alkaa harkita seksiblogia...Kiitos vinkistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinasin laittaa otsikkoon hymiön, mutta sitten ajattelin, että se on sopivaa vain kommenteissa ja vaihdoin 'heh heh'.
   Minä olen seksiblogin aloittaessani (jos elinpäiviä riittää) 75-vuotias itsevarmuutta uhkuva peto, odotan innolla sitä aikaa.
   <3

   Poista
 3. Marjatta, älä heittäydy kuitenkaan liian vapaamieliseksi, sillä Bloggerin uudet säännöt kieltävät liian avoimen seksuaalisen sisällön blogeissa. ;) Että kohtuudella sitten kuitenkin!

  Tutkimuksia on tosiaan monenlaisia, ja minua aina surettaa, jos tehdään ns. nollatutkimusta tieten tahtoen. Toinen inhottava asia on sitten tutkimustulosten väärinymmärtäminen niiden julkaisun jälkeen: tartutaan yksityiskohtiin, tulkitaan (tahallaan) väärin, käytetään hyväksi omien tarkoitusperien vuoksi. Ja tutkijaparka ei mahda mitään.

  Puolustan sydämestäni tieteellisen tiedon (taitavaa) popularisointia ja sen tavoitettavuutta matalalla kynnyksellä. Tiedon lisääntyminen on hyvä asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, kiitos Suketus, että muistutit kohtuudesta! :)

   Niin, usein etsitään jokin raflaava kohta tutkimuksesta, jolla voidaan hätkähdyttää ja jopa pelotella. Varmaan jokainen tutkija on mielissään, jos hänen tutkimustaan siteerataan oikein.

   Jos tutkija pystyy popularisoimaan hyvin, niin sitten saattaa taas kuulla tiukasti tieteen maailmassa pysyvien kollegojen taholta, että on ryhtynyt pelleksi ja myynyt itsensä.

   Poista
 4. Hihii Marjatta ihan mahtavia tutkimuksia. Mutta kyllä jos joka pv on aikaa saunoa ja rentoutua, niin voipi olla että mieli lepää ja sydän lepää. Mutta yhteys kuitenkin löytyy.

  No nyt vaan Marjatta odottelet vielä 10-vuotta niin sitten alkaa uudet kujeet. ;)

  Iloista viikonloppua! <3


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rennot siis elävät pitempään, mutta jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että ei liian rennot. ;)

   Jeespoks, kymmenen vuotta saa vielä kerätä voimia! Kyllä tuo tutkimus varmaan pitää paikkansa. Luottamus toisen rinnalla pysymiseen tulee ehkä siitä, että ei enää pääse minnekään liikuntavaikeuksien vuoksi, ja kun on paljon aikaa olla kotona, niin mitäs siinä sitten muuta .. oi hän on yhä tuossa!

   Poista
  2. Ja unohtui - hauskaa viikonloppua sinulle myös Tiia! <3

   Poista
 5. Nuo tutkimukset jättävät sanattomaksi usein. Tai voi olla, kuten Suketus sanoo, että julkisuuteen kerrotaan vain jokin detalji, josta saadaan raflaava otsikko. Mutta hei, tuota blogiuudistustasi odotellessa, hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se menee. Itse tutkimuksessa saattaa olla paljonkin vakavasti otettavaa asiaa, mutta tiivistys tai jonkin detaljin esiin nostaminen saa tutkimuksen näyttämään koomiselta.

   Samaa tehdään joidenkin kirjojen, vasrinkin elämäkerrallisten suhteen. Muistat varmaan Ritta Uosukaisen kirjan Liehuva liekinvarsi, josta poimittiin kohuna esiin vesisänky, mikä oli rempseän naisen huumoria. Hillary Clinton oli Suomessa käydessään otettu, että meillä on noin rohkeita naispoliitikkoja ja että hänenkin pitäisi kirjoittaa rohkeasti muistelmansa.
   Ei se Uosukaisen kirja kovin kummoinen ollut, vanhoja puheita yms., ne tuoreet tekstit olivat juuri parasta.

   Hyvää viikonloppua, Arja!

   Poista

Torsti Lehtinen, Sanojen avaruus

Torsti Lehtinen on tehnyt töitä kirjailijana, kääntäjänä, toimittajana ja kirjoittamisen opettajana.  Olen aina ajatellut, että jos jo...